Mungkin nilai positif dan yang paling menarik yang dapat kita pelajari dari filem “Ready Player One”, adalah kenyataan bahawa pengguna umum dapat memiliki treadmill omnidirectional sendiri selain headset VR.

Di dunia nyata, alat seperti ini sebenarnya sudah ada, tetapi pelaksanaannya hanya terhad pada segmen komersial dan tidaklah secanggih seperti yang terdapat dalam filem ini. Tahun depan mungkin mempunyai kisah yang berbeza, kerana syarikat perintis, Virtuix, sedang menyiapkan treadmill omnidirectional baru yang ditujukan untuk pengguna rumah.

Digelar Omni One, ia menawarkan pelbagai penambahan jika dibandingkan dengan treadmill Virtuix omni-directional generasi pertama. Antara ciri utama ialah tidak ada lagi tali kekang berbentuk cincin di pinggang pengguna, yang dihubungkan ke bahagian dasarnya dengan tiga lengan.

Tali kekang yang terkini wujud dalam bentuk jaket, dengan belakang disambungkan ke lengan yang fleksibel yang bergerak dengan cara memutarkan bahagian dasar. Jadi, pengguna tidak sahaja boleh berjalan dan berlari, malah boleh menunduk dan melompat, sehingga beroleh pengalaman yang lebih mendalam.

Oleh kerana ia ditujukan untuk pengguna rumah, dimensi Omni One juga dikira ringkas, dengan diameter tidak lebih dari 1.2 meter. Lengan dilipat ke bawah, menjadikannya lebih mudah untuk menyimpan atau menggerakkan peranti.

Rancangan Virtuix Omni One untuk dipasarkan adalah mulai tahun 2021 dengan harga USD $1,995 atau RM 8,271.27. Pakej jualan ini sudah termasuk sebuah headset VR standalone. Prototaip kini menggunakan headset Pico Neo 2, tetapi Virtuix belum pasti headset apa yang akan disertakan dalam versi akhir.

Sebagai alternatif, Virtuix juga akan menawarkan pakej kit pembangun yang hanya merangkumi treadmill dengan harga USD $995 atau RM 4,125.27. Kit pembangun ini penting memandangkan Omni One akan hadir dengan gedung aplikasinya sendiri, dan Virtuix telah merancang sekurang-kurangnya 30 judul permainan yang akan tersedia pada hari pelancarannya.

Peluang melabur di Virtuix

Juga menarik adalah bagaimana Virtuix menawarkan Omni One melalui mekanisme crowdfunding sendiri sambil membuka peluang kepada pengguna untuk menjadi pelabur di Virtuix. Ringkasnya, pengguna yang berminat boleh melabur sebanyak USD $1,000 atau RM 4,146.00 dan pelabur berhak menerima potongan 20% atau 40% jika mereka membayar pada minggu pertama. Sekiranya anda mahu, diskaun ini juga boleh digunakan sebagai kad hadiah untuk rakan atau keluarga yang mungkin berminat dengan Omni One.

Sumber: VR Focus